Reboot Info Gamer u Wi-Fi ozračju

19.11.2013.

Posljednja četiri dana na Zagrebačkom Velesajmu održava se Reboot Info Gamer – najveći sajam videoigara. Iznimna posjećenost od preko deset tisuća ljudi, neočekivano veliki broj nagradnih igara, iznenadnih atrakcija i fantastična gaming atmosfera obilježili su protekla tri dana sajma koji još uvijek traje. Tvrtka Micro-Link i Ruckus Wireless osigurali su Wi-Fi infrastrukturu za potrebe gaming konzola i pristup za sve goste. U pozadini infrastrukture su dva izlaza prema Internetu, svaki 100/100 Mbit/s od dva različita telekom operatora.
Wi-Fi infrastrukturu čine Ruckus ZoneFlex 7372 dual band pristupne točke, te ZoneFlex 7762 dual band pristupne točke i ZD1106 kontroler. U posljednjih nekoliko dana na mrežu se povezalo preko dvije tisuće klijentskih uređaja, smartphonea, tableta, laptopa i drugih. Iz niže priložene slike vidljivo je da je na mreži dominirala Android platforma.
 
Mreža je postavljena na 802.11n standardu, međutim gaming konzole (PlayStation 3) kao i većina Samsung/Philips televizora su 802.11g, pa su ti sporiji uređaji dosta utjecali na brzinu komunikacije ostalih 802.11n klijentskih uređaja. Ruckus oprema je odradila izvrstan posao i osiguravala 100% signala za sve klijentske uređaje pa nitko nije bio zakinut za brzinu pristupa prema Internetu koja je po klijentu bila limitirana na 10/10 Mbit/s.
 
Važno je razumjeti da je ovo situacija visoke gustoće klijenata sa vrlo kompleksnim izazovima u WiFi dizajnu. Populacija korisnika sa prijenosnim računalima i mobilnim uređajima bila je vrlo visoka. Svi korisnici imaju tendenciju trošiti puno kapaciteta i često istovremeno koriste svoja prijenosna računala zajedno sa smartphoneovima što u vanjskim prostorima što u unutarnjim. Kritično u dizajnu mreža visoke gustoće korisnika je pričati brzo na RF-u tako da više uređaja može pristupati mreži te koristiti promet efikasno. Standardno planiranje kanala na 2.4 GHz uz izbjegavanje preklapanja je odabir 1-6-11 kanala. Promjene kanala potiču promjene na RF-u iznad definiranih granica. Ruckus Wireless je stoga patentirao tehnologiju koja se zove ChannelFlykoja u procesu odabira kanala testira kapaciteta pa svaka Ruckus pristupna točka odabire kanal koji mu daje najbolju moguću propusnost. Ostale tehnologije automatske promjene kanala najčešće samo mjere interferencije i odabiru kanal koji ih ima najmanje što ne mora nužno biti najbolje rješenje.ChannelFly tehnologija zaista čini razliku u stvarnim situacijama visoke gustoće korisnika u što to smo se mogli uvjeriti na Reboot Info Gameru.
vrh stranice