Obrambeni sustavi

Mogućnost sigurnog komuniciranja u trenucima kritičnim za realizaciju misije može predstavljati ključnu prednost nad protivnikom, a zaštita komunikacije te potpuni uvid u situaciju na borbenom polju jedan je od ključnih izazova s kojim se suočavaju sve snage uključene u borbu. Suvremeno borbeno okruženje obiluje nizom otežavajućih faktora za realizaciju sigurne i kontinuirane komunikacije između snaga, što uključuje mnoge prirodne prepreke, umjetne građevine neizbježne u urbanom ratovanju te niz sofisticiranih uređaja za elektroničko ratovanje.

Kako bi svojim korisnicima omogućio lakše suočavanje s izazovima komuniciranja na borbenom polju, tvrtka Micro-Link nudi niz rješenja za taktičku komunikaciju u HF, VHF i UHF frekvencijskom području.

Ove uređaje karakterizira izuzetno mala masa koja korisnicima olakšava pokretljivost. Također, robusnost i otpornost na vanjske utjecaje (voda, prašina, udarci i sl.) bitna su karakteristika ovih uređaja koja ih čini prikladnim za vojne svrhe. Pored toga, jedna od ključnih sposobnosti ovih uređaja je ECCM sposobnost (eng. Electronic Counter-CounterMeasures) koja ih čini izdržljivim i upotrebljivim u modernom borbenom okruženju.

Pored taktičkih radio uređaja, tvrtka Micro-Link u ponudi ima profesionalne audio dodatke , među kojima se posebno ističu taktičke slušalice koje karakterizira najmodernija tehnologija izrade te niz inovacija u odnosu na konkurentske proizvode iste namjene.

Taktičke slušalice

Suvremeni vojnik na borbenom polju izložen je različitim zvukovima iz okruženja, koji vrlo često mogu biti izrazito velikog intenziteta te ozbiljno oštetiti sluh vojnika. Kako je sluh jedan od najvažnijih osjetila vojnika, njegova zaštita od impulsnih zvukova velike glasnoće (poput eksplozija i sl.), uz istovremeno zadržavanje mogućnosti osluškivanja zvukova iz okruženja. Taktičke slušalice dolaze u dva oblika: male neprimjetne slušalice unutar uha pogodne za pješake, patrole ili ronioce te veće slušalice preko uha pogodne za vojnike u vozilima ili padobrance. Zaštita ušnog kanala od intenzivnih zvukova, napredna digitalna obrada signala, vanjski mikrofon za osluškivanje okruženja te tehnologija prijenosa zvuka kroz kosti samo su neke od ključnih karakteristika slušalica koje ih čine neizostavnim dijelom opreme vojnika.

Taktički radio sustavi za vojnika

Taktički radio sustavi za vojnika izrazito su malih dimenzija i male mase, a pored toga karakterizira ih vrhunska energetska učinkovitost kako jednokanalnih, tako i višekanalnih radio uređaja.
Višekanalni radio uređaji najmanji su i najlakši takvi uređaji na tržištu, a rade u frekvencijskom području 30-512 MHz (NB) te 225-450 MHz, 698-970 MHz i 1250-2600 MHz (WB). Ostvaruju propusnost i do 16 Mbps, dolaze u urban (2 metra potapanje) i maritime (20 metara potapanje) izvedbi te ostvaruju Type1 zaštićenu ili Clear (otvorenu) komunikaciju. Karakterizira ih i MANET tehnologija kao važno obilježje suvremenih vojnih komunikacijskih sustava.
Osim višekanalnih radio sustava, u ponudi su i izrazito mali jednokanalni taktički radio sustavi za vojnika, koji su posebno realizirani za NB komunikaciju ili WB komunikaciju te su trenutno najmanji taktički vojni radio uređaji dostupni na tržištu. Također ih karakterizira štićena ili otvorena komunikacija te MANET tehnologija.
Tvrtka Micro-Link u ponudi ima i niz rješenja koja uključuju komunikaciju u HF frekvencijskom području, čime se omogućava komunikacija na manjim ili većim udaljenostima korištenjem radio sustava u frekvencijskom području 1.6 – 30 MHz.

Taktički radio sustavi za vozila

Taktički radio sustavi za vozila dolaze u obliku adaptera/pojačala koji proširuju mogućnosti ručnih taktičkih sustava za vojnika dodatno povećavajući izlaznu snagu ručnog uređaja do maksimalno 20W. Pri tome omogućavaju vojnicima trenutnu prilagodbu između djelovanja iz vozila i djelovanja na otvorenom jednostavnim umetanjem ručnih uređaja u adapter u vozilu („jerk-and-run“ sustav). Integrirana USB veza omogućava podatkovni prijenos i upravljanje adapterom te dodatno i Ethernet pristup za mrežnu povezanost iz vozila. Adapteri za vozila ostvaruju pristup NB i WB kanalima te značajno povećavaju domet ručnih stanica.

Taktički radio sustavi za satelitsku komunikaciju

U ponudi taktičkih sustava za satelitsku komunikaciju izdvajaju se rješenja koja osiguravaju kritičnu mobilnu satelitsku komunikaciju posebno razvijenu za zrakoplove, mornarička plovila i vozila na kopnu. Sustavi su izrazito jednostavni, prilagodljivi i robusni, a korištenjem Iridium Communications satelita sa 100% globalnim pokrivanjem osiguravaju kontinuiranu komunikaciju bez obzira gdje se krajnji korisnik nalazi, postižući brzine od 352 Kbps uplink i 1.4 Mbps downlink.
Dodatno tome, u ponudi su i satelitski terminali za vojnika s terminalnim antenama promjera 65 cm do 130 cm. Karakterizira ih izrazita lakoća uporabe (sklapanje/rasklapanje), rade u X, Ku i Ka frekvencijskim područjima te korištenjem različitih raspoloživih modemskih rješenja osiguravaju komunikaciju vojniku na zemlji u situacijama kada svi ostali raspoloživi sustavi to ne mogu.
vrh stranice