Sretan Međunarodni dan djevojaka i žena u ICTu

28.04.2022.

Želimo sretan Međunarodni dan djevojaka i žena u ICTu svim našim kolegicama kao i ostalim djevojkama i ženama u ovom sektoru!
Micro-Link je tvrtka koja svoje poslovanje od prvih dana bazira isključivo na primjeni digitalnih tehnologija. Oduvijek smo se trudili smo postići pravi balans u omjeru zapošljavanja kolegica i kolega u našem kolektivu, pogotovo iz razloga što vjerujemo da žene svojim kvalitetama mogu puno doprinijeti razvoju digitalnog svijeta. Tako da ne iznenađuje činjenica da je udio djevojaka i žena u našoj tvrtki znatno iznad prosjeka ovog sektora, na što smo vrlo ponosni.

Udio žena u IT-u u Europi kreće se oko 18%, hrvatski prosjek žena u IT-u je 13%, dok se Micro-Link može pohvaliti da u svom timu danas ima čak 40% kolegica!

S obzirom na činjenicu da ove godine slavimo 30 godina uspješnog poslovanja Micro-Linka, idealna je prilika za iskazati poštovanje i zahvalnosti svim našim kolegicama koje su svojim kvalitetama i radom itekako pridonijele da „već 30 godina odašiljemo naše frekvencije s ljubavlju“.

Micro-Link je kao obiteljski start-up pokrenut 1992. godine, a upravljanje tvrtkom je kasnije preuzela je druga generacija u obitelji, sestre Lana i Ivana, koje su danas suvlasnice i članice Uprave. Ivana i Lana aktivno su sudjelovale u poslovanju i razvoju biznisa od samih početaka, a zadnjih 12 godina uspješno vode Micro-Link.

Iznimno smo sretni što žene i djevojke čine čak 40% Micro-Link tima, što je stvarno značajna brojka i za ICT općenito, a pogotovo za specifično područje radiokomunikacija kojim se bavimo. Udio žena u tvrtki nam nije nikada bio službeno postavljen KPI, a kako s velikom pažnjom biramo zaposlenike selekcijski proces nam je temeljit i posvećen. No s obzirom na to da sestra i ja sudjelujemo u upravljanju tvrtkom, misija nam je uvijek bila usmjerena na to da kroz svoj rad maksimalno podržavamo žene u poslovanju i njihov profesionalni rast. Ono što nam je bilo posebno bitno je da zapošljavamo žene na inženjerskim pozicijama, pa smo tako jako ponosni na sve naše inženjerke u organizaciji koje čine čak 37% cijelog našeg inženjerskog tima.“, izjavila je direktorica tvrtke Lana Janković Darapi.

Prema analizi koju je u siječnju 2020. objavio Lider, naša članica Uprave Ivana Janković Šafarić uvrštena je na listu 100 najvažnijih STEM poduzetnika u Hrvatskoj. „Iako je čast biti uvrštena kao jedna od samo 7 žena na ovom popisu, iskreno se nadam i vjerujem da će STEM poduzetnica biti značajno više u idućem izdanju istog popisa”, ovom je prigodom izjavila Ivana Janković Šafarić. „Sestra i ja trudimo se razvijati aktivnu suradnju s drugim ženama poduzetnicama, pogotovo u ICT i STEM segmentu. Žene donose suptilnost promišljanja i komunikacije, sve potrebniju u današnje vrijeme. Njihove bitne kvalitete su kreativnost, predanost i dosljednost, te su vrlo pouzdane i odgovorne. Kao i inače u životu, tako je i u poslu bitno ostvariti harmoniju muške i ženske energije, jer je to ono što donosi pravu vrijednost i balans.

Obilježavanje Međunarodnog dana djevojaka i žena u ICT sektoru potaknuto je od Međunarodne telekomunikacijske zajednice (ITU) i obilježava se svake godine u više od 140 zemalja diljem svijeta, četvrtog četvrtka u mjesecu travnju.
Cilj obilježavanja je potaknuti smanjenje razlika u broju zaposlenih žena u odnosu na muškarce u ICT sektoru te istovremeno povećati broj ICT eksperata kroz poticanje zapošljavanja djevojaka i žena.
vrh stranice