Najbrži Smart Grid u Hrvatskoj – bežične komunikacije za HEP ODS

10.04.2018.

Micro-Link je sudjelovao u pilot projektu HEP ODS-a Elektre Koprivnica kojim je implementirana prva high-speed samoobnavljajuća električna mreža u ovom dijelu Europe.
Ovo je prvi put da je u Europi postavljena ovakva mreža na decentraliziranom sustavu s komunikacijskim protokolom IEC 61850 preko bežične komunikacije, gdje se komunikacija između kontrolera odvija u stvarnom vremenu (real time).

Siemens Hrvatska, u suradnji s partnerima Micro-Link i Elektrocentrom Petek, postavio je prvu superbrzu samoobnavljajuću mrežu u Hrvatskoj kao pilot projekt HEP ODS-a u regiji Elektra Koprivnica.
Postavljena mreža koristi pametne rastavljače, koji omogućuju kraće prekide rada i bolju opskrbu potrošača električne energije. Takva mreža čini cijeli sustav pouzdanijim, omogućava brzu detekciju kvara i izolaciju dionica u kvaru te ostvarivanje značajnih ušteda.

Kod odabira odgovarajućeg komunikacijskog rješenja i tehnologije za povezivanje rastavljača bilo je potrebno osigurati veliku brzinu razmjene informacija, obzirom na komunikacijski protokol s visokim zahtjevom na latenciju i kapacitet. Isto tako, obzirom da se radi o “mission-critical” aplikaciji, bilo je ključno omogućiti pouzdanu i sigurnu komunikaciju koja je u svakom trenutku u potpunosti pod kontrolom HEPa, zbog čega se klijent odlučio na rješenje koje uključuje implementaciju privatne bežične komunikacijske mreže.
 
Nakon detaljnog planiranja i obilaska potencijalnih lokacija, Micro-Link je u sklopu ovog pilot-projekta implementirao komunikacijsko rješenje bazirano na mikrovalnim radijskim linkovima u nelicenciranom frekvencijskom spektru, u konfiguracijama točka-točka i točka-više točaka.
 
Projekt je uspješno proveden, a krajnji rezultat je pouzdan samoobnavljajući sustav uz vrijeme reakcije od 150 ms (značajno manje od zahtijevanih 300 ms) i naravno zadovoljan korisnik.
vrh stranice