Na konferenciji Budućnost obiteljskih tvrtki prepoznata važnost digitalizacije poslovanja

17.03.2022.

U Zagrebu je danas održana 13. Liderova konferencija Budućnost obiteljskih tvrtki na kojoj je u ime Micro-Linka sudjelovala Ivana Janković Šafarić, članica Uprave.

Ova tradicionalna Liderova konferencija promiče pozitivnu ulogu obiteljskih tvrtki, njihovu važnost i doprinos u gospodarskom razvoju te pruža odgovore na najvažnija pitanja s kojima se danas susreću vlasnici obiteljskih tvrtki.
Obzirom da je Micro-Link obiteljska tvrtka te dugogodišnji aktivan član Liderog Kluba obiteljskih tvrtki, dobrovoljne asocijacije koja promiče biznis zasnovan na obiteljskom vođenju, uvijek se rado odaziva na inicijative i konferencije vezano uz ovu tematiku.

Obiteljske tvrtke čine vrlo važan faktor gospodarstva svake zemlje, a pretpostavka je da u Hrvatskoj više od 50% zaposlenih radi u obiteljskim tvrtkama. Zbog utjecaja obiteljskog poduzetništva na nacionalne ekonomije u mnogim razvijenim zemljama se sve više govori o potrebi primjena različitih programa i instrumenata ekonomske politike koje prepoznaju specifičnosti obiteljskih poduzeća.

Tijekom konferencije nekoliko su puta istaknute i velike prednosti obiteljskih poduzeća, a to su fleksibilnost, brza prilagodba promijenjenim uvjetima na tržištu te agilnost, čime je osigurana adekvatna reakcija u kriznim vremenima te dugoročnost poslovanja.

Kako Micro-Link ove godine ponosno slavi 30 godina uspješnog poslovanja tvrtke, koja je krenula od malog obiteljskog start-upa i prerasla u jednu od vodećih tvrtki u integraciji cjelovitih komunikacijskih rješenja, to je bila još jedna u nizu potvrda kvalitete i dugovječnosti obiteljskih biznisa.

U panel raspravi pod nazivom „Digitalizacija i inovacije u obiteljskim tvrtkama“ Ivana Janković Šafarić, članica Uprave tvrtke istaknula je aktivnu ulogu Micro-Linka u digitalizaciji: „Obzirom da smo ICT tvrtka koja svoje poslovanje bazira na primjeni digitalnih tehnologija u segmentu komunikacija, prirodna uloga je i doprinos digitalnoj transformaciji naših klijenata.

Sva rješenja koja nudimo su osnova za digitalizaciju, obzirom da nam je fokus poslovanja bežični prijenos digitalnih podataka. Zadnjih par godina, u zamahu digitalne transformacije i naše poslovanje dobiva sasvim novu dimenziju. Prilagodili smo se potrebama klijenata i izazovima na tržištu, te kreirali nova rješenja koja omogućavaju digitalizaciju pametnih gradova, komunalnih poduzeća te proizvodnih tvrtki u smjeru Industrije 4.0.

Jedna od bitnih tehnologija koju u rješenjima za digitalnu transformaciju implementiramo je IoT (Internet of Things). Tvrtke koriste takva rješenja bazirana na primjerni IoT tehnologija za prikupljanje podataka sa senzora i mjerila na udaljenim lokacijama, a koji su im u idućem koraku baza za kompletno digitalno upravljanje procesima, analizu i poslovno odlučivanje, što je preduvjet za digitalnu transformaciju poslovanja
“.

Gospođa Mirela Alpeza, direktorica CEPOR-a i profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku u svojoj je prezentaciji ukazala na dobru praksu prijenosa poslovanja u obiteljskim tvrtkama u razvijenim zemljama. “Kada bi se globalno sva obiteljska poduzeća udružila, dobili bi treću ekonomsku silu na svijetu.“ – rekla je Alpeza dodavši kako je u svijetu upravo 150.000 tvrtki u prijenosu poslovanja, a mnoge države im u tome pomažu shvaćajući da je to tema od nacionalne važnosti.

Održana konferencija je još jednom potvrdila predanost Liderovog tima da prepozna relevantnu i aktualnu temu. Micro-Link će se i nadalje truditi biti aktivni dionik u promoviranju obiteljskih biznisa u Hrvatskoj, a veselimo se novim prilikama za doprinos i poticanje digitalne transformacije poduzeća.
vrh stranice