Micro-Link sudjelovao u opremanju Helikopterske hitne medicinske službe

05.04.2024.

Hrvatska je oformila Helikoptersku hitnu medicinsku službu (HHMS) koja je započela je s radom početkom  travnja iz četiri baze – Osijeka, Rijeke, Splita i Zagreba. Početak operativnih aktivnosti novoustrojene službe obilježen je simulacijskim vježbama održanim na riječkom sletištu Delta.
HHMS će primarno zbrinjavati kritično oboljele i ozlijeđene pacijente izravno na terenu pomoću helikoptera koji omogućuju kvalificiranom medicinskom osoblju brz pristup hitnim pacijentima te njihovo zbrinjavanje tijekom žurnog prijevoza u onu zdravstvenu ustanovu koja im može pružiti najvišu razinu zdravstvene skrbi.

Uz primarne intervencije, timovi HHMS-a provodit će i sekundarne koje podrazumijevaju preuzimanje prethodno zbrinutog pacijenta od zemaljskog tima HMS-a i njegov prijevoz na daljnje bolničko liječenje te intervencije međubolničkog prijevoza.

U ovom povijesnom događaju i formiranju helio službe u sklopu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, sudjelovala je i tvrtka Micro-Link kao službeni partner Motorola Solutions – renomiranog proizvođača digitalnih komunikacijskih sustava čije je TETRA rješenje implementirano u helikoptere.
Ugradnjom ovih mobilnih TETRA stanica omogućena je profesionalna i kvalitetna radio komunikacija helikoptera s prijavno-dojavnom hitnom medicinskom pomoći tj. komunikacija između tima u helikopteru i same bolnice.


"Moram reći da su veoma organizirani. Mi imamo komunikaciju, non stop smo u vezi s dipečerom i sa zemaljskim snagama, to dobro funkcionira, dobijemo poziv kad smo u bazi", rekao je pilot Miodrag Dimitrijević.

Više pročitajte ovdje.

 

vrh stranice