Slavimo Girls in ICT Day!

25.04.2024.

Svim našim kolegicama, kao i svim ženama i djevojkama koje grade svoj profesionalni put u području ICT-a čestitamo i šaljemo poruku – hvala vam što svojim trudom i radom svakodnevno doprinosite promjenama i inovacijama u našoj industriji!
Međunarodni dan djevojaka u informacijsko-komunikacijskim tehnologijama (Girls in ICT Day) je globalna inicijativa koja se svake godine obilježava kako bi se potaknula veća uključenost djevojaka i žena u područje ICT-ate smanjila rodna neravnopravnost koja još uvijek postoji u ovom sektoru. Svjetska zajednica telekomunikacija (ITU) potiče obilježavanje ovog dana u više od 160 zemalja diljem svijeta.

Podaci Eurostata ukazuju da na razini EU samo 20% ICT stručnjaka čine žene, a podaci Hrvatskog zavoda za statistiku pokazuju sličan trend: čak 71% studentske populacije u tehničkim znanostima čine muškarci.

U Micro-Linku smo ponosni što u svom timu imamo 40% kolegica, a razlike ne činimo ni na voditeljskim pozicijama gdje je udio žena 50%.
Kroz poticanje zapošljavanja djevojaka i žena želimo stvoriti okruženje jednakih prilika za profesionalni razvoj. Uvjereni smo da svatko sa sobom nosi specifične vještine i talente, a time se komplementarno postiže veća inovativnost i angažiranost u poslovanju, a posredno doprinosi razvoju digitalnog društva.

Naše kolegice i inženjerke nisu samo stručnjakinje u svom području, već i izvor inspiracije za buduće generacije.
Jednu od njih, Nikolinu Kurteš, pitali smo da podijeli s nama anegdote, izazove i stavove o ženama u našem sektoru:

Kako je biti žena u ICT-u, iz perspektive bivše studentice i rada u industriji?
Izdvojila bih anegdotu s jednog od prvih predavanja, na kojem je profesor komentirao kako imamo ove godine dosta žena na godini. Okrenula sam se po dvorani i vidjela ih 10ak u moru muških lica. U studentskim danima nisam imala nikakvih neugodnih iskustava, dapače. Često su nam muški kolege uskakali u pomoć obzirom da su, za razliku od nas uglavnom gimnazijalki, kolege dolazili iz tehničkih škola pa su u nekim kolegijima imali veće predznanje. Nakon studija također sam radila u većinski muškom kolektivu, no nigdje nije bilo bitno da li si žena ili muškarac. Znanje se uvijek dijelilo, a pomoć uvijek na raspolaganju, svima.

Kako vidiš budućnost žena u ICT-u i koji su po tvojem mišljenju ključni koraci za postizanje veće jednakosti u ovom sektoru?
Tijekom studija često sam susrela čuđenje i pitanja želim li se baviti ovim područjem, pitanje koje je mojim muškim kolegama rijetko postavljano. Za bolju budućnost žena u ICT-u potrebno je da društvo promijeni svome mišljenje o tome koja zanimanja su muška ili ženska, a mlade treba poticati da istražuju ono što ih zanima i poticati da se aktivno bave svojim interesima koje sami odaberu. Odličan način za motiviranje mladih djevojaka da krenu u smjeru obrazovanja u ICT-u je svakako i isticanje primjera uspješnih žena u području ICT-a.

Što te inspirira u radu u ICT okruženju?
Za mene je velika prednost rada u ICT-u prisutnost svakodnevnog učenja i stjecanja novog znanja, imam prilike za istraživanje i susretanje s raznim novim tehnologijama. Također, na svom poslu radim s ljudima iz drugih država i upoznajem druge kulture.

Koji bi savjet dala mladim ženama koje razmišljaju o karijeri u ICT-u?

Savjetovala bih im da probaju sve što ih zanima i da slušaju svoje želje i interese, prije očekivanja i ograničavajućih ideja okoline.
Neka ovaj dan bude podsjetnik na važnost raznolikosti i inkluzije u ICT sektoru te inspiracija za sve djevojke i žene koje žele kročiti u svijet tehnologije i ostvariti svoje profesionalne snove.

vrh stranice