Implementiran vodeći TETRA sustav za HEP-ODS

29.10.2018.

Micro-Link i Motorola Solutions su za HEP-ODS implementirali novu generaciju sustava DIMETRA X Core TETRA za potrebe kontrole i nadzora distribucije električne energije.
Motorola Solutions u suradnji s platinastim partnerom Micro-Linkom isporučila je hrvatskoj energetskoj tvrtki HEP novu generaciju sustava DIMETRA X Core TETRA, čime je HEP-ODS postao najveći korisnik novog TETRA sustava u Hrvatskoj.

U sklopu ovog zahtjevnog i izazovnog projekta, 15 godina stara i zastarjela TETRA infrastruktura bivšeg dobavljača zamijenjena je bez ikakvih prekida u kritičnoj komunikaciji. Kako bi se osigurala neometana komunikacija tijekom migracije na novi sustav koji radi u drugom frekvencijskom području, iskusni tim stručnjaka iz tvrtki Motorola Solutions i Micro-Link kreirao je napredni sustav interkonekcije između starog i novog TETRA sustava.

Novi TETRA sustav DIMETRA X Core terenskim stručnjacima HEP-ODS-a omogućuje pouzdanu i učinkovitu komunikaciju s dispečerskim centrima, kao i drugim tehničkim stručnjacima na terenu. Time je minimizirana mogućnost prekida u HEP distribucijskoj mreži te osigurana veća kvaliteta usluge.

„Uvijek nastojimo omogućiti svojim klijentima najkvalitetniju uslugu u svako doba“, izjavio je Ivan Periša, direktor Sektora za vođenje sustava u HEP-ODS-u. „Novi TETRA sustav tvrtke Motorola Solutions udovoljava najvišim standardima za pružanje 24/7 usluge. Omogućuje nam da osiguramo kritičnu komunikaciju bez prekida, kao i koristi od naprednih mogućnosti TETRA sustava u budućnosti.“

Nova TETRA mreža sastoji se od 19 lokacija koje su opremljene sa MTS2 i MTS4 TETRA baznim stanicama, zemljopisno pokrivajući oko četvrtinu teritorija Hrvatske.
Motorola Solutions DIMETRA X Core sustav omogućuje individualnu i grupnu komunikaciju push-to-talk, kao i razmjenu poruka i podataka u svrhu kvalitetnije suradnje, dinamičko upravljanje timovima za koordinirani i hitni odgovor u kritičnim situacijama, praćenje lokacije i snimanje govora. Sustav omogućava i paketski prijenos podataka koji je neophodan za komunikaciju SCADA sustava kojim se omogućuje upravljanje i kontrola trafostanica i rastavljača u distribuciji električne energije. HEP-ODS dobio je dodatnu fleksibilnost i učinkovitost u procesu integracije novih lokacija u SCADA sustav putem TETRA mreže.

Na osnovu odabranih lokacija baznih stanica i njihove geografske distribucije, te uz korištenje odgovarajućih antenskih sustava, postignuta je optimalna pokrivenost RF TETRA signalom, kako bi sve relevantne krajnje lokacije mogle biti spojene na sustav. Pri tom je postignuta redundancija u pokrivenosti TETRA signalom koja uz dodanu redundanciju u centralnoj jedinici sustava za HEP-ODS osigurava neprekinuti rad cijelog sustava.

„Kroz implementaciju sustava najveći izazov bio je ostvariti potpunu integraciju različitih komunikacijskih sustava HEP-ODSa – telekomunikacijskog sustava, SCADA sustava i TETRA sustava, zajedno sa svim krajnjim uređajima različitih proizvođača, i pri tome nam je bila neizostavna pomoć iskusnih stručnjaka HEP-a koji su bili aktivni dio ovog projektnog tima. Time je po prvi put u svijetu implementirano ovakvo jedinstveno funkcionalno rješenja prijenosa komunikacije SCADA sustava preko TETRA infrastrukture bazirano isključivo na TCP/IP protokolu, na što smo iznimno ponosni.“, izjavio je Marko Štefulić, ključni inženjer Micro-Linka za implementaciju TETRA tehnologija i tehnički voditelj ovog projekta.

TETRA sustav dolazi u kombinaciji s TRACES rješenjem Motorola Solutionsa za TETRA mrežnu optimizaciju. TRACES prati pokrivenost mreže i rad HEP-ODS TETRA sustava te osigurava potpunu vidljivost u stvarnom vremenu. Jezgra novog DIMETRA X Core sustav je softverski definirana kako bi se povećala učinkovitost i smanjili operativni troškovi sustava te osigurale poboljšane značajke kibernetske sigurnosti. Sustav je dizajniran tako da osigurava visokopouzdane performanse za budućnost.
 
Linkovi:
vrh stranice