TETRA mreža u Slavoniji i Baranji - prijenos SCADA, AMR/AMI, AVL podataka putem TETRA mreže

28.07.2014.

Tijekom srpnja 2014. je za potrebe HEP-a na području Slavonije i Baranje realizirano povezivanje postrojenja u srednjenaponskoj mreži preko TETRA infrastrukture korištenjem TMO-100 TETRA modema, u sklopu integracije u sustav daljinskog vođenja.
Na ovaj način je omogućeno korištenje TETRA mreže i za podatkovni prijenos (a ne samo za govornu komunikaciju), a ovo tehničko rješenje za prijenos SCADA podataka putem TETRA mreže pruža puno prednosti u odnosu na alternativna rješenja (npr. GSM modeme).
 
HEP ODS prati trendove i lidere u EU poput tvrtke Vattenfall koja daljinski upravlja sa blizu 1000 SN postrojenja u Berlinu i oko 400 u Hamburgu preko TETRA infrastrukture. TETRA sustav je po svom dizajnu i mogućim kapacitetima najbliži da zadovolji sve zahtjeve u konceptu naprednih mreža HEP-ODS. Neprekidni razvoj TETRA standarda uz velike mogućnosti naknadnih povećanja kapaciteta mreže jednostavnim dodavanjem novih baznih stanica u sustav osigurava čvrste temelje za daljnji razvoj naprednih mreža te uvođenje nekih novih sastavnica (AMR/AMI, AVL automatsko lociranje vozila) u ovaj koncept.
vrh stranice