»  DIGITALNI MIKROVALNI RADIJSKI SUSTAVI
»  ŠIROKOPOJASNI RADIJSKI PRISTUPNI SUSTAVI - WiMAX
»  UHF/VHF DIGITALNI RADIJSKI SUSTAVI
SCADA - TELEMETRIJA - IP
»  TETRA - PROFESIONALNA DIGITALNA MOBILNA MREŽA
»  LASERSKI KOMUNIKACIJSKI SUSTAVI
»  MODULARNI SUSTAVI ZA NAPAJANJE TELEKOMUNIKACIJSKE OPREME
»  DODATNA MREŽNA TELEKOMUNIKACIJSKA OPREMA
»  ANTENSKI SUSTAVI
  Digitalni mikrovalni radijski sustavi  
 

Digitalni mikrovalni radijski sustavi namijenjeni su za prijenos (odašiljanje i prijam) podataka između dvije lokacije u telekomunikacijskoj mreži, koje mogu biti udaljene i preko 80 km.
Uobičajeni mikrovalni radijski sustav sastoji se od tri osnovne komponente:

  • digitalni modem kao sučelje s terminalnom opremom,
  • radijska jedinica kao pretvarač korisničkih informacija u signal pogodan za prijenos pomoću elektromagnetskih valova i
  • antenski sustav kao element za odašiljanje i prijam elektromagnetskih valova.

Kombinacija spomenute tri komponente naziva se nepokretna radijska postaja. Potrebne su dvije nepokretne radijske postaje kako bi se ostvarila mikrovalna radijska veza.

Jedna od osnovnih karakteristika i prednosti prijenosa podataka pomoću digitalnih mikrovalnih radijskih sustava je njihova smanjena osjetljivost na šum odnosno na neželjene/ometajuće radijske signale.
Mikrovalne radijske veze imaju nekoliko osnovnih prednosti nad kabelskim komunikacijskim povezivanjem. One su jednostavnije, brže, praktičnije i fleksibilnije za realizaciju za razliku od kabelskih komunikacijskih mreža, jer ne zahtijevaju radove na trasi te nije neophodna dostupnost same trase. Mikrovalne radijske veze također osiguravaju jednostavne izmjene konfiguracije mreže, dodavanje novih lokacija u komunikacijsku mrežu te, po potrebi, promjenu lokacije u skladu s potrebama korisnika.

Primjene mikrovalnih radijskih sustava:

  • povezivanje baznih postaja mobilnih komunikacijskih mreža,
  • veza pristupnog čvora s najbližim čvorištem žične mreže – last-mile access,
  • povezivanje odvojenih privatnih LAN mreža – private networks,
  • obnavljanje servisa nakon nezgode na postojećoj komunikacijskoj infrastrukturi – disaster recovery i
  • nadzor i upravljanje u javnim službama.
 
Eclipse

Aviat Networks jedan je od vodećih proizvođača mikrovalnih radijskih sustava, namijenjenih za prijenos digitalnih podataka u konfiguraciji točka – točka (eng. point-to-point).

Budući je Aviat Networks fokusiran isključivo na mikrovalne radijske sustave, od strateške im je važnosti ostati ispred konkurencije po tehničkim novitetima i donošenju novih rješenja u svom području interesa. Tvrtka Aviat Networks nudi jednu od najširih paleta proizvoda digitalnih mikrovalnih radijskih sustava.

Eclipse je mikrovalni radijski sustav najnovije generacije namijenjen za prijenos digitalnih podataka. Objedinjuje sve standardne primjene u konfiguraciji točka – točka u jedinstvenom radijskom sustavu/platformi podržavajući čvorne, zvjezdaste i prstenaste oblike konfiguracije radijske mreže. Podržava kapacitete prijenosa od 4xE1 (4x2.048Mbit/s) do 75xE1, odnosno do 2xSTM-1 (2x155 Mbit/s), a u posebnoj Quattro konfiguraciji sustava 4xSTM-1. Dostupan je u širokoj paleti radnih frekvencija od 5 do 38 GHz unutar istog kućišta uz softverski odabir modulacijskog postupka: QPSK, 16QAM, 32QAM, 64QAM i 128QAM.

Mikrovalni radijski sustav Eclipse zasnovan je na vrlo učinkovitoj tzv. split-mount arhitekturi. Sastoji se od unutarnje jedinice koja dolazi u tri frekvencijski potpuno neovisne varijante (INU, INUe i IDU), vanjske jedinice (ODU) i antenskog sustava.

INU modularna unutarnja jedinica namijenjena je za instalaciju u telekomunikacijski ormar 19'', visine 1RU (44.45 mm), služi za realizaciju mrežnih čvorova i podržava spajanje do tri vanjske jedinice a tri nezaštićene radijske veze ili jedna zaštićena (1+1) i jedna nezaštićena. Podržava sve konfiguracije terminala, uključujući hot-stand by, space i frequency diversity te dual non-protected. Ugrađeni cross-connect fabric omogućuje softversko preusmjeravanje prometa unutar INU, bez potrebe za lokalnim prespajanjem prometa kabliranjem. INUe jedinica je funkcionalno potpuno kompatibilna INU jedinici, s dodatnih 6 univerzalnih utora za pripadajuće module/kartice. Podržana je bilo koja kombinacija zaštićenih i nezaštićenih radijskih veza koje se mogu realizirati sa 6 vanjskih jedinica. Za potrebe "krajnjih" radijskih veza u mreži mogu se koristiti IDU jedinice, koje nisu modularne i imaju definirano korisničko sučelje.

Vanjske jedinice dolaze u tri varijante: ODU300ep, ODU300hp i ODU300sp. ODU300ep i ODU300hp podržavaju sve kapacitete od 4xE1 do 75xE1, odnosno od 1xE3 do 8xE3 (8x34 Mbit/s), odnosno do 2xSTM-1. Jedina razlika između ove dvije u potpunosti funkcionalno kompatibilne vanjske jedinice je u snagama odašiljača. ODU300sp predstavlja tzv. low-cost varijantu vanjske jedinice, podržava kapacitete od 4xE1 do 40xE1, te ne može raditi u paru s ostale dvije varijante vanjskih jedinica.

Aktivni kapacitet pojedine radijske veze je softverski podesiv i ovisan je o softverskoj licenci. Sustav koji radi na principu otključavanja kapaciteta podržanih radijskom opremom softverskom licencom osigurava fleksibilnost prilikom izgrađivanja i razvoja mikrovalnih radijskih veza/mreža jer omogućuje korisniku postupnu nadogradnju kapaciteta radijskih veza.

Eclipse sustav podržava potpuno transparentan prijenos TDM prometa, tako da korisnički podaci izlaze iz sustava u istom formatu u kojem su uneseni. Ova transparentnost prijenosa omogućuje korištenje Eclipse sustava s najrazličitijim mrežnim protokolima, a u kombinaciji sa standardnim SNMP protokolom omogućuje integraciju sustava u okruženju s opremom različitih proizvođača. Portal, napredna Java-bazirana softverska podrška, omogućuje jednostavnu konfiguraciju i nadzor lokalnog i udaljenih terminala. ProVision VI Element Manager pruža jedinstvene metode dijagnosticiranja, uključujući E1 kružno nadgledanje tehničkih performansi i zbivanja na mreži putem višestrukih Eclipse čvorova.

Eclipse je ujedno jedini radijski sustav na tržištu koji osigurava ugrađeno Ethernet korisničko sučelje carrier-class kvalitete. U slučaju Ethernet korisničkog sučelja (DAC ES modul/kartica ili Eclipse Connect) DAC ES kartica predstavlja standardnu mrežnu opremu, odnosno 4-portni layer 2 switch, uz mogućnost transparentnog prijenosa Ethernet prometa, ali i podršku detaljnog oblikovanja korisničkog prometa uz korištenje QoS (Quality of Service) i fleksibilnog određivanja prioriteta na više razina.

Više na: Aviat Networks
 
RADWIN

RADWIN isporučuje bežični backhaul i rješenja širokopojasnog pristupa u 6GHz pod-prostoru, te na taj način omogućuje davateljima usluga sposobnost da pretplatniku pruže pristup bilo gdje. Naša stručnost u pružanju "telco" klase TDM i Ethernet usluga preko jedne bežične veze pozicionirala nas je kao svjetske lidere u 6GHz pod-prostoru.

Posvećeni povezivanju "globalnog sela", RADWIN omogućuje pružateljima usluga doprijeti do ruralnih pretplatnika i ponuditi poboljšane usluge za urbana područja i privatne mreže. Bilo da je u pitanju prijenos glasa, podataka ili video streaming - tvrtka omogućuje širokopojasna bežična rješenja koja su visokih performansi, velikog kapaciteta i dosega te vrhunske kvalitete po najpovoljnijim cijenama.

Od osnutka 1997., RADWIN pruža inovativna "carrier-class" rješenja u više od 100 zemalja širom svijeta. Nadopunjavajući naše najbolje serije proizvoda, pružamo našim klijentima usmjeravanje i podršku, pritom isporučujući najučinkovitija i najkvalitetnija rješenja za potrebe krajnjeg pretplatnika.

 
4RF

Tvrtka 4RF nudi napredna radijska rješenja u konfiguraciji točka – točka. Aprisa linija proizvoda pruža vrhunske spektralne performanse, prilagodljiva sučelja i jednostavnu integraciju s različitim mrežnim uređajima.

Aprisa SE je radijsko pristupno rješenje za prijenos digitalnih podataka dizajnirano za povezivanje u sustavu točka – točka brzinama prijenosa do 1200 kbit/s. Zbog visoke iskoristivosti spektra korištenjem naprednih modulacijskih postupaka, Aprisa SE je jednostavno i s komercijalnog stajališta isplativo rješenje za većinu point-to-point aplikacija manjih kapaciteta i velikog dometa. Kompaktni dizajn i jednostavnost upotrebe, te jednostavnost samog održavanja ovakvog uređaja, smanjuje potrebu za dodatnom opremom i dodatnim stručnim osposobljavanjem korisnika. Primarno multipleksiranje digitalnih i analognih podataka ostvareno je bez upotrebe dodatnih multipleksera u samom uređaju, zajedno sa cross-connectom koji dijeli kapacitet prema različitim sučeljima i ima potpunu kontrolu nad mrežnim kapacitetom. Aprisa View je SNMP baziran softver za nadgledanje i upravljanje radijskom mrežom ostvarenom Aprisa SE uređajima sa središnje lokacije.

Aprisa XE podržava veće kapacitete prijenosa digitalnih podataka, radi u UHF, 698 – 960 MHz, 1350 – 1550 MHz i 1.9 – 2.7 GHz frekvencijskim područjima na udaljenostima do 100 km, a namijenjen je za prijenos glasovnog i podatkovnog prometa. S osam ugrađenih sučelja i kapacitetom do 17 Mbit/s Aprisa XE prilagođena je širokom rasponu primjena. Opcije sučelja se biraju putem ugrađene aplikacije za upravljanje preko web preglednika.

Radijski sustav Aprisa SE/XE, uz relativno manje kapacitete prijenosa, predstavlja fleksibilno i izrazito pouzdano radijsko komunikacijsko rješenje.

Više na: 4RF Communications


DOWNLOAD:
Eclipse
Eclipse E300 ETSI Platform
Eclipse Connect
Eclipse Liquid Bandwidth Ethernet Transport
ProVision
Eclipse Edge
4RF
4RF Corporate Profile
Aprisa SE
Aprisa View
Aprisa XE
   
Radwin
RADWIN 2000
WinLink 1000
STUDIJE SLUČAJA
VJETROELEKTRANE ECLIPSE