Prijenosni i pristupni bežični sustavi

Bežična tehnologija u mikrovalnim i milimetarskim frekvencijskim područjima se dugi niz godina koristi kao učinkovit i pouzdan izbor za komunikaciju na kratkim i srednjim udaljenostima. Ovakve sustave koriste javne i privatne tvrtke svih veličina, a posebice telekom operatori, komunalne tvrtke i energetski sektor.
 
Moderni bežični sustavi osim podrške za PDH i SDH prijenos podržavaju i prijenos Ethernet/IP prometa visokog kapaciteta, napredne modulacijske postupke i QoS sheme, a najnoviji trend je i integracija IP/MPLS usmjerivača u jedno kompaktno kućište. Bežični sustavi osim u licenciranim frekvencijskim područjima koji zahtijevaju korištenje dozvole za korištenje RF spektra, rade i u nelicenciranim frekvencijskim područjima te u konfiguracijama točka-točka i točka-više točaka.
 
Tvrtka MICRO-LINK osim ponude širokog spektra bežičnih prijenosnih sustava u mogućnosti je izvršiti sve pripadajuće usluge od radijskog planiranja, konfiguriranja, integracije pa sve do održavanja.

Licencirani mikrovalni radio sustavi

Licencirani mikrovalni radio sustavi koriste se u frekvencijskom području od 6 do 42 GHz i namijenjeni su za prijenos PDH, SDH ili Ethernet podataka između dvije lokacije u telekomunikacijskim mrežama. Mikrovalni radio sustavi su dupleksni sustavi, smanjene osjetljivost na šum i neželjene ometajuće signale koji podržavaju vrlo velike brzine prijenosa uz veliki domet i raspoloživost što ih čini pogodnim za širok spektar komunikacijskih namjena.

Nelicencirani mikrovalni radio sustavi

Nelicencirani mikrovalni sustavi koriste se u frekvencijskom području od 5.4, 17 i 24 GHz i podržavaju konfiguracije točka – točka ili točka – više točaka čime se ostvaruje veća fleksibilnost prilikom nadogradnje komunikacijske mreže. Ovi sustavi tipično prenose Ethernet i PDH promet, podržavaju velike brzine prijenosa do 750 i više Mbit/s i ne podliježu plaćanju naknada za uporabu RF spektra.

Milimetarski radio sustavi (E-Band)

Milimetarski radio sustavi su kompaktni sustavi koji se brzo konfiguriraju, rade u frekvencijskom pojasu od 80 GHz te podržavaju široke kanale i jako visoke kapacitete prijenosa od 360 Mbit/s pa sve do 2 Gbit/s. Domet ovih sustava je tipično 3 do 6 km ovisno o veličini korištenih antena, a kako podliježu tzv. „light licensing“ plaćanju korištenja RF spektra idealno su rješenje za Ethernet povezivanje visokog kapaciteta na malim udaljenostima.
Proizvodi

Laserski sustavi

Laserski komunikacijski sustavi su bežični sustavi koji umjesto optičkog vlakna koriste zrak kao medij, a baziraju se na laserima u infracrvenom dijelu spektra. Prednosti ovih sustava su Gigabitni kapaciteti, neosjetljivost na električne smetnje, visoka sigurnost zbog uske zrake te rad bez potrebe za dozvolom za korištenje spektra, dok je najveće ograničenje udaljenost koja iznosi od 2 do 4 km ovisno o geografskoj regiji gdje se isti planiraju koristiti.

WiMAX

WiMAX je bežični komunikacijski standard zamišljen da pruži širokopojasni pristup u tzv. „zadnjoj milji“ te da bude alternativa DSL i kablovskom širokopojasnom pristupu, posebice u sredinama sa slabije razvijenom žičanom infrastrukturom. WiMAX je baziran na 802.16 skupini standarda za prijenos podataka bežičnim putem, podržani kapaciteti su tipično između 30 i 40 Mbit/s, a koristi se za pružanje usluge prijenosa podataka, glasovne usluge (VoIP) i IPTV usluge.

Fiksni 2G/3G terminali

Fiksni 2G/3G terminali su uređaji koji za bežični prijenos podataka koriste mrežu telekom operatera. Koriste se u slučajevima kada je isplativije plaćati najam za korištenje usluge nego graditi vlastitu mrežu s radio modemima. Brzine koje se mogu postići ovise o tome da li se koristi 2G ili 3G mreža. Tipično za 2G mrežu one iznose između 80 i 150 kbit/s, a ukoliko se koristi 3G mreža tada su brzine puno veće i mogu doseći 10 Mbit/s.
vrh stranice