PMR infrastrukturna rješenja i terminali

PMR (Private Mobile Radio) je privatni odnosno profesionalni mobilni radio razvijen za poslovne i profesionalne korisnike koji moraju imati komunikaciju u svakom trenutku na terenu ili radnom mjestu. Organizacije koje najčešće koriste ovakve sustave su policija, vatrogasci i hitna pomoć kojima je brza i pouzdana komunikacija kritična za uspješno obavljanje posla.

Na tržištu postoji više PMR tehnologija od kojih su neke zatvorene i privatne, a neke temeljene na otvorenim standardima kojima svakako treba težiti jer nude harmonizirano tržište s više konkurentnih proizvođača što rezultira inovacijama, nižim cijenama i većim izborom proizvoda i aplikacija. Dvije su vodeće tehnologije na otvorenom standardu: DMR – Digital Mobile Radio i TETRA – Terrestrial Trunked Radio, obje podržane od strane ETSI-a (European Telecommunications Standards Institute).

TETRA trenutno ima preko 2 milijuna korisnika u preko 100 zemalja. TETRA standard tehnički definira 4 vremenska odsječka unutar RF kanala širine 25 kHz, a pomoću DQPSK modulacije osim govora prenosi i podatke brzinom do 28,8 kbit/s, dok TEDS standard s višim stupnjevima modulacije i većom širinom kanala omogućava prijenos i značajno većim brzinama.

DMR sustave trenutno koristi više od milijun korisnika u preko 90 država. DMR standard koristi dva kanala za prijenos govora i podataka, polu-dupleksne pozive, do 1200 korisnika po lokaciji i do 15 lokacija za repetitore. Tvrtka MICRO-LINK ima višegodišnje iskustvo u implementaciji TETRA i DMR rješenja.

TETRA

TETRA (engl. Terrestrial Trunked Radio) je otvoreni ETSI standard namijenjen za profesionalnu komunikaciju u kritičnim situacijama i službama kao što su policija, vatrogasci i hitna pomoć. Sustav omogućuje pouzdan prijenos govora i podataka koristeći 4 vremenska odsječka unutar RF kanala širine 25 kHz u UHF području. TETRA po jednom RF nosiocu nudi prijenos podataka do 28.8 kbit/s, dok TEDS standard s višim stupnjevima modulacije i većom širinom kanala omogućava prijenos i značajno većim brzinama.

DMR

DMR – Digitalni Mobilni Radio (engl. Digital Mobile Radio) je otvoreni ETSI standard namijenjen za profesionalnu komunikaciju koji se koristi u širokom spektru industrija kao i u javnim službama za izgradnju manjih i srednje velikih privatnih mreža. DMR omogućuje prijenos govora i podataka koristeći dva vremenska odsječka u RF kanalu širine 12,5 kHz.

GSM-R

GSM-R (Global System for Mobile Communications for Railways) je sigurna platforma za glasovnu i podatkovnu komunikaciju u željezničkom prometu. Sustav se bazira na GSM tehnologiji i specifikacijama EIRENE - MORANE, te jamči dostupnost čak i pri kretanju vlakova do 500 km/h bez prekida u komunikaciji.
vrh stranice