Prva komercijalna radijska mreža WiMAX

15.01.2006.

Tvrtka MICRO-LINK d.o.o. instalirala je prvu komercijalnu radijsku mrežu zasnovanu na WiMAX tehnologiji.
WiMAX1 – NOVO STANDARDIZIRANO TEHNOLOŠKO RJEŠENJE ZA ŠIROKOPOJASNE RADIJSKE PRISTUPNE MREŽE
 
Tvrtka MICRO-LINK d.o.o. je sistem integrator vodećih svjetskih proizvođača radijskih komunikacijskih sustava za digitalni prijenos podataka. Uz dugogodišnje iskustvo i poslovanje u korak s najnovijim svjetskim trendovima nudi kvalitetnu uslugu i cjelokupna rješenja po principu "ključ u ruke". U skladu s ciljevima tvrtke, koji obuhvaćaju uvođenje novih komunikacijskih tehnologija na područje Hrvatske i šire regije, MICRO-LINK već dulje vrijeme prati razvoj tehnologije za širokopojasni radijski pristup (Broadband Wireless Access – BWA)orijentirane na proces WiMAX standardizacije.
 
Osnovna namjena radijskih sustava temeljenih na WiMAX tehnologiji je širokopojasni radijski pristup na fiksnu jezgru mreže uz velike kapacitete prijenosa podataka u frekvencijskom području od 2 GHz do 11 GHz. Korisnicima se ovom tehnologijom pruža usluga pristupa lokalnim IP mrežama, Internetu, prijenos video zapisa, video-telefonija, IP telefonija i sl. Ideja ovih sustava je riješiti osnovni problem u jednostavnom i učinkovitom pružanju pristupa podatkovnim mrežama velikom broju korisnika tzv. problem zadnje milje (Last Mile Problem).
WiMAX Forum (www.WiMAXforum.org) je udruženje proizvođača, operatera i standardizacijskih tijela čiji cilj je razvoj globalnog standarda za širokopojasni radijski pristup uz osiguranje interoperabilnosti uređaja različitih proizvođača. Oznaka WiMAX certificiranih proizvoda označavat će uređaj koji je izrađen u skladu s europskim (ETSI2 HIPERMAN) i svjetskim (IEEE3802.16-2004) normama te je testirana njegova sposobnost zajedničkog rada s drugim radijskim sustavima s primijenjenom radijskom WiMAX tehnologijom. Rezultat toga bit će jeftinija radijska oprema i, ovisno o zahtjevima tržišta, razvoj nove opreme i novih usluga.
WiMAX Forum je 19. siječnja 2006. objavio rezultate prvog kruga certifikacije za frekvencijsko područje 3.5 GHz prema kojem je sustav RedMAX tvrtke Redline Communications jedan od prvih WiMAX certificiranih sustava u svijetu.
(www.redlinecommunications.com)
 
Vrlo je bitno naglasiti mogućnost rada WiMAX sustava u uvjetima gdje nema optičke vidljivosti između korisničkog terminala i bazne postaje tzv. NLOS (Non Line of Sight). To je omogućeno primjenom odgovarajućeg postupka radijskog prijenosa OFDM4 kojim se iskorištavaju raspršeni i reflektirani elektromagnetski valovi kako bi se u prijamniku radijskog sustava uspješno rekonstruirao primljeni signal. Ova mogućnost čini WiMAX sustave idealne za upotrebu u urbanim sredinama jer omogućuju pružanje servisa većem broju korisnika i u otežanim uvjetima radijskog pokrivanja.
 
Tijekom prosinca 2005. MICRO-LINK je izradio Projektnu tehničku dokumentaciju za WiMAX nepokretnu radijsku mrežu u frekvencijskom području 3.5 GHz na području grada Čakovca. Prilikom projektiranja primijenjeni su profesionalni alati za izračun propagacije elektromagnetskih valova. S jedne dominantno uzdignute lokacije u gradu Čakovcu ostvareno je pokrivanje grada i šireg okruženja signalom WiMAX bazne postaje.
Na osnovu dozvola za radijske postaje ishođenih od Hrvatske agencije za telekomunikacije (HAT), djelatnici MICRO-LINK-a u svojstvu sistem integratora završili su 12.01.2006. prvu implementaciju komercijalne WiMAX mreže u svijetu za potrebe Hrvatskih telekomunikacija d.d. (T-HT) primjenom RedMAX sustava tvrtke Redline Communications.
 
Po završetku instalacije puštena je bazna WiMAX postaja s tri sektora u probni rad do 30.01.2006. kada će biti obavljen tehnički pregled od strane HAT-a i Vijeća telekomunikacija. Zbog posebnih tehničkih značajki WiMAX tehnologije ovom je baznom postajom omogućen širokopojasni podatkovni pristup velikom broju korisnika kako onima u urbanom području grada Čakovca tako i onima u njegovu širem okruženju uz stalnu provjeru kvalitete pružene usluge.
 
Implementirani WiMAX sustav T-HT će koristiti za pružanje usluga "brzog" pristupa Internetu, VoIP i klasične telefonije te prijenosa video zapisa čime će ovom "triple play" tehnologijom nadopuniti postojeću ponudu podatkovne komunikacije. Nadalje, primjenom WiMAX tehnologije širokopojasni pristup nije ograničen postojanjem "kabela" (bakreni / optički) već se jednostavno uvodi instalacijom korisničkog radijskog terminala s integriranom antenom na lokaciju korisnika.
 
Tijekom pripremnog razdoblja instalacije u laboratoriju MICRO-LINK-a uz stručnu podršku predstavnika tvrtke Redline Communications obavljena su mjerenja i potpuna verifikacija funkcionalnosti radijske opreme kako bi se RedMAX sustav što jednostavnije i brže pustio u rad i integrirao u postojeću komunikacijsku infrastrukturu T-HT-a.
Za vrijeme konfiguriranja i puštanja u rad WiMAX sustava djelatnici MICRO-LINK-a u suradnji s predstavnikom tvrtke proizvođača i T-HT-a obavili su mjerenja pokrivanja područja Čakovca i šireg okruženja radijskim signalom bazne postaje u nekoliko testnih točaka u svakom od tri sektora bazne postaje.
 
Izvršena su mjerenja pokrivanja radijskim signalom WiMAX bazne postaje uz provjeru brzina prijenosa podataka. Dobiveni su odlični mjerni rezultati kako u užem središtu grada Čakovca, tako i na većim udaljenostima. Također, potvrđena je odlična komunikacija u NLOS (Non Line of Sight) uvjetima čime je dodatno poboljšana pokrivenost urbanog dijela grada Čakovca.

Predstavnici MICRO-LINK-a vjeruju da će interes za BWA proizvode porasti nakon na tržištu dobavljivih certificiranih radijskih sustava RedMAX od WiMAX Foruma odobrenih te ističu kako im je zadovoljstvo biti dijelom ovog projekta koji Hrvatsku svrstava među zemlje koje prednjače u implementaciji radikalno novih radijskih komunikacijskih tehnologija.
vrh stranice